COĞRAFİ SINIRLARI VE İSMİ

     Kastabala, Anadolu'nun güneydoğusunda Çukurova (Kilikia) olarak bilinen bölgede Osmaniye ilinin 12 km kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye-Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında, Ceyhan (Pyramos) nehrinin yakınlarında küçük bir ovaya hâkim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi çevresinde gelişen antik şehirdir.

     Şehrin territoriumu güneyde Ceyhan nehri, kuzeyde Karatepe-Aslantaş, Bahadırlı arasında genişleyen verimli ovayı kapsamaktadır. Yazılı antik kaynaklarda ise Kastabala'dan ovalık Kilikia'daki Anazarbos ve Epiphaneia şehirleri ile birlikte söz edilmiştir

     Araştırmalarımız şehrin tarih sürecinde farklı isimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bahadırlı köyü yakınlarında tespit edilen ve MÖ   5.–4. yüzyıla tarihlenen Aramice yazıtlı bir sınır taşında okunan Kastabala ismi ile çalışma alanımız olan kentin tanımlanmış olması gerekir. Seleukos kralı IV. Antiochos Epiphanes'in hâkimiyet dönemine tarihlenen şehir sikke yazıtları ve antik kentte ele geçen epigrafik bulgular, bu dönemden itibaren kentin Hierapolis adıyla anıldığını belgelemektedir. İmparator Valerianus döneminde ise kentten Hierapolis-Kastabala ya da Hierapolis ad Pyramos adıyla söz edildiği bilinmektedir.