ARAŞTIRMA VE KAZI

     Kastabala'da yüzeyde görülen yazıtlar farklı dönemlerde bazı epigraf araştırmacıların çalışmalarına konu seçilmiştir. Ancak sistemli bilimsel ilk arkeolojik kazı ve kapsamlı araştırma çalışmaları Bakanlar Kurulu'nun 11.05.2009 tarih ve 2009/14995 Sayılı Kararlı İzini ile Prof. Dr. Turgut Haci ZEYREK başkanlığında 2009 yılında başlatılmış, halen devam etmektedir.


Topografik Çalışmalar

     Kastabala antik kenti, bugün Çukurova olarak bilinen bölgede Ceyhan nehrinin kuzeybatıya döndüğü kıvrımda Kesmeburun, Kazmaca ve Bahçeköy arasında genişlemektedir. Antik kent küçük bir ovaya hâkim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi çevresinde gelişmektedir. Antik kentin sur içinde kalan bölgesi Kesmeburun, Kazmaca ve Bahçeköy köylerinin paftalarının kesiştiği noktada yer almaktadır. 1955 yılında hazırlanan paftalar 2012 yılına kadar güncelleştirilmemiş, parsellerin sayısallaştırlması yapılmamıştır. 2009 yılında başlattığımız topografya çalışmaları 2011 yılında kapsamlı bir çalışmayla sayısallaştırılmıştır. Ancak tapu kayıtlarında mükerrer parsel sayısı sorunları ilgili resmi makamlarca gerçekleştirilecek çözümü beklemektedir. Kastabala kazı çalışmalarımız kapsamında tespit ettiğimiz arkeolojik buluntuların sayısallaştırılmış bir paftaya işlenmesi gerektiğinden kadastrocu, haritacı ve mimarlardan oluşan bir ekip ile kastabala antik kentinin paftaları birleştirilmiş, sayısal değerler kaydedilmiş ve haritaya yeni bulgu ve buluntuların 1/25000 ölçekli aplikasyonu her yıl sistemli biçimde gerçekleştirilmektedir.

Çevre Yerleşmelere Dağılmış Eserlerin Tespiti

     Kastabala antik kentinden çevredeki köylere dağılmış/taşınmış lahit, stel, yazıt, sunak, mimari parçalar tespit edilmiş, taşına bilen eserler ören yerinde toplanmıştır. Tespit çalışmaları her yıl sistemli biçimde sürdürülmektedir.

Jeofizik Araştırmalar

     Kastabala'da jeofizik ve jemagnet ölçüm çalışmaları projelendirilmiştir. Ancak konunun uzmanı bilim insanları antic kentin içinden geçen ve Osmaniye'nin can damarlarından biri olan yüksek gerilim hattı sağlıklı veriler elde etmeyi engelleyeceği hususunda görüş birliği sağlamıştır. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için araştırmalar sürmektedir.

Koruma, Onarım ve Anastilosis Çalışmaları

     Kuzey Sütunlu Cadde, propylon ve çevresi, tonozlu alan, Güney Sütunlu Cadde (?), tiyatro, Güneydoğu Tepe, nekropol alanları ve anıt mezar yapılarında sürdürülen kazılar, sondajlar ve temizlik çalışmaları, küçük eserlerin korunması, sütunlu caddede anastilosis çalışmaları, restorasyon ve konservasyona hazırlık çalışmalarıyla desteklenmektedir.